Ontharings methoden

Ontharings methoden

Ontharingsmethoden bij de wortel

Met deze methoden onthaar je bij de wortel. Het duurt weken alvorens het haar teruggroeit, en wanneer het zover is, is het meestal zachter en fijner dan voorheen. Wat super is aan ontharing bij de wortel is dat je erg lang kunt genieten van een gladde huid - tot 4 weken lang. Lees verder voor meer informatie over de verschillende methodes om te ontharen bij de wortel en hun individuele voor- en nadelen.

Epileren

Hoe werkt het:

De epilatorkop bestaat uit roterende pincetjes die de haartjes verwijderen wanneer je deze over de huid beweegt.

Perfect voor:
Alle lichaamsdelen - benen, oksels, armen, bikinilijn en gezicht

Voordelen:
Ultrazachte resultaten die tot vier weken blijven. Geen geknoei en bij de nieuwe modellen zit een extra opzetstuk om ongewenst haar te verwijderen op specifieke zones, zoals het gezicht.

Nadelen:
Op gevoelige zones kan het minder comfortabel aanvoelen.

Schoonheidsscore:
Epilatoren kunnen haar verwijderen dat niet langer is dan 0,5 mm, terwijl voor het waxen de haren 2 mm lang moeten zijn voor optimale resultaten - Je hoeft dus niet te wachten totdat je haartjes weer langer terruggegroeid zijn.

Opmerking van dermatoloog:
'Omdat de haren bij de wortel worden verwijderd bij het epileren, groeien ze meestal terug met een fijner puntje, waardoor ze er fijner uitzien. Daarnaast kan regelmatig epileren het aantal ingegroeide haartjes beperken.'

Oppervlakkige ontharingsmethoden

Waxen

Hoe werkt het:

Breng warme of koude wax aan op de huid in de richting van de haargroei. Zodra de wax uitgehard is, worden stroken stof aangebracht en snel weggetrokken tegen de richting van de haargroei in, waarbij het haar wordt uitgetrokken. Een alternatief zijn voorgefabriceerde ontharingsstrips.

Perfect voor:
Benen, bikinilijn, wenkbrauwen, oksels en bovenlip

Voordelen:
Met wax blijft de huid wekenlang haarvrij, zodat je een tijdlang niet aan ontharen hoeft te denken.

Nadelen:
Kan pijnlijk zijn. Bovendien moet je wachten tot de haren lang genoeg zijn alvorens je opnieuw kunt waxen, wat een probleem kan zijn als je je blote benen wilt tonen of een hekel hebt aan het gevoel van teruggroeiende haartjes. Als je het zelf doet, kan het een knoeiboel worden, en als je het laat doen in een schoonheidssalon, kan het duur worden. Tot slot kan wax erg korte haartjes missen.

Schoonheidsscore:
Super als je vindt dat dagelijks ontharen een 'sleur' is en als je bereid bent om te betalen voor een professionele behandeling.

Opmerking van de dermatoloog:
Wanneer je waxt, kan je huid achteraf droog aanvoelen. Breng een verzachtende lotion aan, het best een die aloë vera bevat.

Epileren met draad

Hoe werkt het:

Dunne stukjes katoendraad worden rondom ieder individueel haartje gewikkeld en dan snel uit elkaar getrokken, waarbij het haar meegetrokken wordt.

Perfect voor:
Kleine, gevoelige oppervlakken zoals de wenkbrauwen en de bovenlip.

Voordelen:
De haren worden bij de wortel verwijderd zodat ze maar langzaam teruggroeien en de haren prikken niet als ze teruggroeien.

Nadelen:
Het is een behoorlijk langzaam proces omdat de haren één voor één worden uitgetrokken. Het is ook een bijzondere procedure die je door een goedopgeleide professional moet laten uitvoeren.

Schoonheidsscore:
Geweldig voor je wenkbrauwen - de meeste vrouwen zijn overtuigd nadat ze dit eenmaal hebben geprobeerd.

Opmerking van de dermatoloog:
Haar verwijderen met behulp van draad voor de huid, het is dus goed voor bijzonder gevoelige zones zoals de bovenlip of wenkbrauw.'

Oppervlakkige ontharingsmethoden

Met deze methodes verwijder je het haar dat boven het huidoppervlak uitsteekt. Het zijn meestal gemakkelijke methodes, die je echter relatief vaak moet toepassen.
Lees verder voor meer informatie over de verschillende methodes om te ontharen bij de wortel en om te begrijpen wat het verschil is.

Elektrisch scheren

Hoe werkt het:

Het elektrische apparaat heeft een folie met gaatjes waarin de haartjes worden gevangen. Hieronder zitten bewegende mesjes die de gevangen haartjes afsnijden tegen het folie aan.

Perfect voor:
Benen, bikinilijn, oksels

Voordelen:
Snel, veilig en omdat je het 'droog' kunt doen, gemakkelijk voor onderweg. Het is ook een goede optie voor mensen met een erg gevoelige huid.

Nadelen:
Het 'onthaarde' effect blijft minder lang dan bij nat scheren. Het scheerapparaat moet goed worden onderhouden, dus moet het regelmatig worden schoongemaakt en de messen moeten jaarlijks worden vervangen.

Schoonheidsscore:
Geweldig als milde en snelle ontharingsmethode.

Opmerking van de dermatoloog:
'Dit is een handige ontharingsmethode die zacht genoeg is om voor de meeste mensen geschikt te zijn. Doe dit echter niet als de huid al geïrriteerd is door wondjes of uitslag.'

Oppervlakkige ontharingsmethoden

Nat scheren

Hoe werkt het:

Messen over een vochtige huid laten glijden om het haar bij het oppervlak te verwijderen.

Perfect voor:
Benen, oksels, bikinilijn

Voordelen:
Snel, effectief en pijnloos. Scrubt ook zachtjes de droge, schilferige huid op de benen zodat ze er extra glad uitzien.

Nadelen:
Hoewel het scheren een mooie gladde huid oplevert, moet je het erg regelmatig herhalen voor een blijvend glad resultaat.

Schoonheidsscore:
Een goede optie voor vrouwen die het druk hebben.

Opmerking van de dermatoloog
'Scheren is handig - maar het is belangrijk dat je het correct doet. Enkel zeep en water gebruiken is verre van ideaal omdat de huid er daarna vaak droog en schilferig uitziet. Het is beter om een vochtinbrengende scheergel te gebruiken.'

Ontharingscrèmes

Hoe werkt het

Het haar chemisch oplossen op het huidoppervlak. Na het aanbrengen, laat je de crème tot 10 minuten op de huid inwerken en verwijder je hem door zachtjes op de haren te wrijven.

Perfect voor:
Bovenlip, bikinilijn en oksels

Voordelen:
Pijnloos en goedkoop.

Nadelen:
Het kan een knoeiboel worden en is moeilijk om aan te brengen. De meeste producten hebben een onaangename geur, alhoewel sommige beter ruiken dan andere. Huidirritatie kan ook een probleem vormen, dus doe je best een test op een klein stukje huid 24 uur voordat je van plan bent om het te gebruiken.

Schoonheidsscore:
Vooral voor kleine oppervlakken zoals het gezicht of de oksels

Opmerking van de dermatoloog:
'Als je een gevoelige huid hebt, zijn ontharingscrèmes wellicht niet de beste optie, omdat de chemicaliën zowel irritatie als allergische reacties kunnen veroorzaken. Voer altijd een test uit op een klein stukje huid, bijvoorbeeld aan de binnenzijde van je arm; nog beter is het om twee afzonderlijke tests te doen alvorens je het product op je hele been of gezicht aanbrengt.

Intensief pulserend licht (IPL)

IPL is een relatief nieuwe ontharingsmethode. Het werkt met lichtpulsen die de groei van het haar beïnvloeden. Het is een methode die afgeleid is van de professionele methods die door dermatologen wordt gebruikt. Lees verder om te weten wat er zo bijzonder is aan deze methode en waar je naar op zoek moet als je deze methode wilt gebruiken.

Intensief pulserend licht

Hoe werkt het:

Een smalle bundel van geconcentreerd licht moet worden gericht op kleine gebieden van de huid. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment in het haarzakje onder het huidoppervlak, zodat het haarzakje verhit raakt en de haargroei wordt belemmerd, afhankelijk van de groeicyclus (alleen anageen). Hoe lichter je huid en hoe donkerder je haar, hoe beter de behandeling zal werken.

Perfect voor:
Bikinilijn, oksels, bovenlip

Voordelen:
Veel sneller en minder pijnlijk dan vroeger omdat grotere stukken huid nu in één keer kunnen worden behandeld. In veel gevallen groeit het haar nooit meer terug, of als het wel terugkomt is het erg fijn en dun.

Nadelen:
De huid moet voor iedere behandeling worden geschoren. De resultaten zijn niet direct zichtbaa. Je hebt dus meerdere behandelingen nodig, wat duur kan uitvallen. Je moet zes weken voor en zes weken na de behandeling oppassen met blootstelling aan de zon omdat de behandeling ook het pigment in je huid verandert, waardoor het risico op verbranden groter wordt. Door hormonale veranderingen zoals een zwangerschap of de menopauze kan het haar teruggroeien.

Schoonheidsscore:
Geweldig voor zones die je echt haarvrij wenst, zoals de bovenlip, maar eerder extreem als gewone ontharingsmethode.

Opmerking van de dermatoloog:
'De laser werkt door 'zich te concentreren' op het pigment in de haren - dus hoe meer je haarkleur lijkt op je huidskleur, hoe groter het risico op verbranding en mogelijke littekens. Daarom is de beste combinatie donker haar op een lichte huid. Als je een donkere huid hebt, moet je goed nadenken voordat je deze techniek gebruikt.'

Oppervlakkige ontharingsmethoden

Dit zou u ook kunnen interesseren:

Braun Silk-épil epilatoren

Braun Silk-épil epilatoren

Voel je mooi met een onweerstaanbaar gladde huid tot 4 weken lang!

Te goed om geheim te houden. De 8 beste dingen aan epileren

Alles over epileren

Te goed om geheim te houden. De 8 beste dingen aan epileren

Beheer cookies